hundar

Igår såg jag en video på youtube där det var en rottweiler och ett barn och föräldrarna till barnet. Det såg ut så att föräldrarna ropade på barnet som var kanske 1 1/2 år inte mycket äldre iallafall, gammal nog för att gå iallafall. Men iallafall så var det så att barnet det första den gjorde var att gå fram till hunden och sätta sig på den, lägger sig sedan ner och trycker med hela sin tyngd på hunden och kramar hunden med föräldrarna på sidan om som glatt uppmuntrar barnet att göra detta. Hunden tröttnar och kryper försiktigt bort från barnet och visar då tydligt att den är obekväm med hur barnet behandlar den och försöker sen gå iväg. Barnet lessnar då och går iväg, men föräldrarna som tydligen tyckte det såg så sött ut kallar in hunden och beordrar hunden att lägga sig ner och knuffar hunden lite lätt så hunden ligger på sidan. De ropar sen på barnet som är påväg bort mot något annat eftersom att hunden inte ville leka. Men då barnet hör flera uppmuntrande rop från föräldern så kommer barnet springandes tillbaka och sätter sig igen på hunden och den här gången studsar barnen sittandes upp och ner på hunden på magen, Sen förflyttar sig barnet högre upp och sitter nu på revbenen och gör samma sak, barnet tar sedan tag i hundens kinder och drar huvudet mot sig. Allt detta med glatt uppmuntrande föräldrar. Det jag vill få ut av denna berättelse är vad i hela helvetet tänker dessa föräldrar på?. De uppmuntrar barnet att sitta och hoppa upp och ner på hunden, när hunden gör ett försök att ta sig därifrån så tvingar de hunden att lägga sig ner igen och ha barnet ovanpå sig. Inte nog med att de inte respekterar hunden utan de lär sitt barn att inte respektera hunden. Hunden som verkligen verkar vara världens snällaste hund så hunden gör självklart inget mot barnet, varken morrar eller nafsar. Hunden gör inget för att säga ifrån utom den gången den snällt försökte dra sig undan.
 
Jag blir rent ut sagt arg när jag ser sådant, det är självklart inte barnets fel, barn till naturen vill undersöka med alla sina sinnen och testar då bland annat att dra, slita och kasta saker för att se vad som händer. Men det är föräldrarnas uppgift att se till så att barnen lär sig vad som är okej och inte. Det som detta barn gör är ett beteende som INTE är okej, jag tycker att man ska lära barnet att respektera djur. Man ska inte rida på hundar, hundar är inte till för att man ska hoppa, slita, dra och behandla som en leksak. Om vi förväntar oss respekt från hundens sida så borde vi också respektera hunden. Jag antar (hoppas) att om detta par har ett till barn att de inte låter det barnet sitta och hoppa upp och ner på sitt syskon, vem som hellst skulle ju säga ifrån då, eller hur? Så varför låter de barnet göra så på hunden, hundar är inga leksaker, de är individer som förtjänar respekt, motion och kärlek och disiplin. Skaffar man hund bara för att ha som leksak till barnen ska man inte skaffa hund alls. 
 
Vidare när det gäller barn och hundar så har jag mött sådana fantastiska barn som verkligen behandlar hunden med respekt, det finns två barn som bor i mitt område som jag stöter på ibland när jag är ute och går med Tina och de tycker verklige om min hund. Men iallafall så frågar de alltid jättesnällt om de får stryka min hund, inte klappa utan "får vi stryka hunden" och när jag svarar ja så kommer de inte springandes utan de går i lugnt takt fram till och och stryker Tina väldigt försiktigt på huvudet och pratar samtidigt med mig om hur söt hund jag har. Innan de går frågar de ibland om de får krama Tina och de gör detta ytterst varsamt, tror knappast kramen ens går igenom Tina,s tjocka päls och sen fortsätter de med sitt och jag går åt mitt håll. Så de barnen är utmärkta exempel på hur barn ska behandla hundar och ännu viktigare att alltid fråga ägaren om tillåtelse innan de klappar hunden. Vilket till och med viss vuxna inte har vett att göra. Mötte nämligen en tant en gång som nästan skrek ut "med guud vad söt hund" och slängde sig i princip ner till Tina och började klappa henne vilt. Utan att ens fråga mig, har sett människor som sitter och klappar min hund medans hon sitter och väntar utanför affären när jag kommer ut. Det gör mig mest arg, folk som hälsar på min hund när hon är själv utanför affären. Jag tycker inte ens om detta beteende om de ens är någon som känner mig och Tina. Undantag är självklart Martin eftersom att vi bor ihop. Men annars ska man låta Tina vara ifred tills jag eller Martin kommer ut från affären och då kan man troligtvis få hälsa på Tina. Som sagt behandla alla djur överhuvudtaget som du möter med respekt.
As always//Linda